Waar we ons mee bezig houden

Hoe verder na Corona?

Nu bijna iedereen gevaccineerd is en we onze vrijheid weer terug hebben, is het tijd om de balans op te maken. Thuiswerken, voorheen een uitzondering, is nu de norm geworden. Zo intensief als de afgelopen periode zal het echter niet blijven. In sommige sectoren was en is er nauwelijks verandering vanwege de aard van de werkzaamheden (industrie, zorg), maar in andere sectoren (overheid, onderwijs, financiële diensten) neemt het thuiswerken blijvend toe tot wel 41% van de werktijd (Bron CPB). Verder blijkt dat werknemers efficiënter werken thuis, flexibeler zijn en minder woon-werkverkeer hebben. Weinig reden dus om terug te gaan naar de oude situatie van 40 uur per week op kantoor. Voor werknemer èn voor werkgever.

Dus vergeet ‘het nieuwe werken’ van pré-corona, vanaf nu praten we over de optimale ‘hybride’ werkplek. Iedere organisatie zal zoeken naar de perfecte combinatie van thuiswerkwerkplek en kantoor-/ontmoetingsruimte (al dan niet met extra ontmoetingsplekken buiten de stad), waarbij werknemers zelf bepalen wanneer, hoe en waar ze willen werken.

Een eerste stap is om te kijken naar het aantal dagen dat werknemers gemiddeld werken, en hoe vaak ze gemiddeld naar kantoor gaan, om het aantal werknemers per dag, en daarmee de benodigde aantal m2 te berekenen. Spoiler alert: waarschijnlijk heeft u nu teveel kantoorruimte in beheer.

Daar kunt u een aantal zaken mee doen:

  • Werkplekken ruimer inrichten met meer afstand
  • Meer ontmoetingsruimte creëren, want er is veel behoefte aan persoonlijke interactie tussen werknemers, onderzoek geeft aan dat dit de belangrijkste reden is voor kantoorbezoek.
  • Of u besluit kantoorruimte af te stoten. De EU heeft bijvoorbeeld besloten om 200 000 van de 780 000 m2 kantoorgebouw in Brussel af te stoten.
  • Ook komt er een nieuwe ontwikkeling waarbij hoofdkantoren in grote steden afgeschaald worden en er buiten de steden ontmoetingshubs voor werknemers komen.

In elk geval zal het invloed hebben op het facilitaire beheer van uw gebouw. Hoe garandeer je als werkgever een veilige, schone maar ook inspirerende werk-/ontmoetingsplek op kantoor, is het efficiënter om bepaalde facilitaire elementen uit te gaan besteden als de kantoorruimte krimpt? Vesto kan samen met u de facilitaire balans opmaken, samen de eerste stappen zetten naar het hybride werken.

LOSKVSR SchoonmaakSchoonmakend NederlandCode Verantwoordelijk Marktgedrag